Говорят си три приятелки:
- Момичета, а ако се окажете на необитаем остров с мъж, кой бихте избрали?
- Аз бих избрала Джони Деп, - казва едната.
- Аз бих избрала Брад Пит, - казва втората.
- А аз бих избрала симпатичен общопрактикуващ лекар с хоби лов и риболов.
Днес имам нужда от нещо по –силно и ароматно,и въпреки ,че не е много желателно,комбинирам моят любим шейк „ТРОПИК” с половин банан ,слагам в блендер с 250 гр.кисело мляко,200 гр,минерална вода и 3-4 бучки лед и пасирам.
И освен, че е уникално вкусно,само със закуската си ,давам необходимите за деня на организма си витамини и минерали!Този коктейл ме държи сита 3-4 часа,леко ми е,енергично само с 220 кал.,без мазнини!
Обяд:” ЗЕЛЕНЧУКОВ БОРШ” с „Телешки кюфтенца на фурна”
За борша-необходими продукти;
-300 гр.прясно българско зеле
-2 тиквички
-1 глава лук
-1 глава цвекло(по желание)
-чесън
-магданоз,копър,сол,зехтин,лимон
-2 моркова
-1 зелена чушка
-1 червена чушка
В голяма тенджера се слагат 2-3 пръста вода и сол.След като кипне започват да се слагат предварително подготвените зеленчуци- настърганите на едро ренде тиквички,моркови и цвекло(също на ренде),ситно нарязаното зеле,лук и чесън,чушките също!Всичко това се задушава много добре ,като се добавя гореща вода ,до получаване на гъста плътна супа.Когато е готово, се добавят ситно нарязаните копър и магданоз.
При изключен вече котлон ,се овкусява с 2 с.л.зехтин и още малко сол.Сервира се горещ борш с парче лимон и по желание с лъжица сметана.
Получава се голямо количество супа,която се слага (когато изстине)в хладилника, и при употреба се затопля само необходимото количество в момента.Много е удобно да имаш подръка здравословна ,вкусна, ароматна,без никакви консерванти топла храна.
„ТЕЛЕШКИ КЮФТЕНЦА”
Необходими продукти за 10 кюфтета;
- 500 гр.прясно смляна телешка кайма –от флейки
- 1 глава лук
- 1 връзка пресен лук
- Сол,зехтин
- 1 л.кисело мляко
- Пресен босилек
- Смлян кимион
- Черен пипер
- 1 люта чушка(по желание
- 1 яйце
- Чубрица
В купа се слага каймата и всички изброени продукти,пресните билки и лука много ситно нарязани.Омесват се хубаво с ръце и се оформят средно голями кюфтенца ,като при оформянето им,ръцете непрекъснато се топят във вода.
Фурната със добре намаслена тава се загряват силно на 220 градуса и така се подреждат кюфтетата.Пекът се около 15-20 мин.до приятно зачервяване!
Поднасят се топли ,гарнирани с пресен зеленчук!
Умна кухня,Четвъртък 08.08.13,ден 65!
Умна кухня,Петък 09.08.13,ден 66!